Blog Praktijk Ankelien Kadijk


Zie ook mijn pagina op Facebook

13 december 2017
Vergoedingen: zorgwijzer 2018

Ben je benieuwd of je behandeling ook volgend jaar wordt vergoedt:
Voor Acupunctuur: vergoeding zorgwijzer
Voor Reflexzonetherapie: vergoeding zorgwijzer


Meer info en aanmelden Vlieland yogaweekend

21 september 2017
Nazomer

De zomer nadert zijn einde.
Het begin van de herfst is al te ruiken, te voelen en te zien.
In de zomer heb je kunnen opladen door de zon en de warmte en de nieuwe indrukken van de eventuele vakantie, nieuwe omgeving, nieuwe ontmoetingen.
Nu is het dan tijd voor genieten en rust (oogsttijd).

De nazomer is de periode tussen zomer en herfst, een overgang tussen de seizoenen.
Het element behorend bij de nazomer is het Aarde-element, vertegenwoordigt door de meridianen van Milt en Maag (met hoofdletter geschreven, zodat het hiermee aangeeft meer te betekenen dan alleen de organen, zoals we dat Westers gezien bekijken.
De Milt en Maag hebben volgens de Chinese Geneeskunde ook alles te maken met zomer, voeding, warmte en opladen.
Deze meridianen regelen de opname van voeding, maar ook de verdeling en omzetting hiervan (transport en transformatie) (ook vocht, bindweefsel, spieren, slijm) en dat je datgene uit je voeding op kan nemen wat je nodig hebt. 'De Milt haalt de Chi (energie) uit de voeding en verdeelt dit.'
De Milt: voedt de spieren en bindweefsel, houdt je soepel, houdt het bloed in de vaten, houdt organen op zijn plaats.
De smaak behorend bij het Aarde-element is zoet. Meer behoefte aan zoet betekent vaak ook dat je Aarde-element aandacht vraagt. Zoet is qua voeding: bieten, wortels, aardappels, pompoen. (Dus geen suiker, dit verzwakt je Aarde-energie enorm.)
Het Aarde-element (in balans): de grond onder onze voeten. Geaard zijn. Goed in je vel zitten. Op je gemak zijn. Tevredenheid. Goed voor jezelf zorgen. Graag mensen om je heen hebben. Medegevoel, betrokkenheid, sympathie.

Als dit element uit balans is wordt je zorgelijk, ga je piekeren, is de concentratie en het geheugen vermindert.
Je maakt je teveel zorgen of het 'zorgen voor' kost je veel te veel energie. Geven en nemen is dan niet meer in balans.
Je nergens thuisvoelen, je niet kunnen aanpassen is ook een beeld bij een verstoring van het aarde-element.
In het lichaam uit zich dit bijvoorbeeld in (chronische) vermoeidheid, gewichtstoename (dieten helpen niet), lusteloosheid, gebrek aan eetlust, weinig smaak, moeite met slikken, spijsverteringsklachten, snel koud hebben, maagklachten, last van de spieren (zwaar gevoel, m.n. in de benen), opgeblazen - vol gevoel, verslijming (ook holtes, hooikoorts- en verkoudheidsklachten vallen hier onder), trage stoelgang, oedemen (vocht in buik of benen), menstruatieklachten, verslapte spieren/snel spierpijn, snel blauwe plekken, hikken, eten dat niet wil zakken, misselijkheid en zuurbranden.


In deze tijd van het jaar is het goed om ervoor te zorgen dat het Aarde-element goed in balans is, zodat je ook fit de herfst en winter in kan gaan. Hoe beter je 'in je element' bent, hoe beter je gezondheid, zowel fysiek als emotioneel.
Een behandeling acupunctuur kan je daarbij helpen. Maar ook (energetisch) goede voeding, kruiden(thee), voldoende slaap, lichaamsbeweging, yoga of Do-In.


Yogaweekend 13-14-15 oktober 2017: In balans op Vlieland
Een yogaweekend bij Vlieland Yoga staat in het teken van:
* ontspanning
* verbinding
* positieve energie

Eigenschappen die je vindt op het mooie Vlieland ťn in jezelf!

Tijdens dit yogaweekend volg je 3 yogalessen van 75 minuten bij Vlieland Yoga en geniet je van de duobehandeling door Lies en Ankelien.
Deze combinatie zorgt voor een heerlijk ontspannen weekend en brengt je dichter bij jezelf.
Meer info en aanmelden Vlieland yogaweekend10 juli 2017
En dan.... wat als je herkent in de beschrijving van het Vuur-element (van 6 juli jl.).
Wat kan je zelf doen als je vuur-element niet in balans is.

Als je vuur-element te sterk is (snel warm hebben, transpireren, opvliegers, stijve tong, keelpijn, keelklachten, gezwollen lymfeklieren, pijnlijke arm/elleboog/pols/pink, nachtmerries, hartkloppingen):
Voeding met een bittere smaak
Kruidenthee: brandnetel, paardebloem, kamille,karkade, lindebloesem, munt, salie, venkel.
Lichaamsbeweging: rustig wandelen, zwemmen.
Als je vuur-element te zwak is (koud hebben, bleke tong, erg moe, darmproblemen, emotioneel labiel, matheid, depressie, zwak geheugen, veel dromen, slapeloosheid, besluiteloosheid, keelklahten, pijn in arm/elleboog/pols/pink):
Voeding: voedingsmiddelen met een bittere smaak, rode voedingsmiddelen, bittere kruiden en thee (paardebloem- en klitwortelthee))
Warme/hete dranken met een bittere smaak.
Kruiden: mierikswortel, nootmuskaat, saffraan, basilicum, majoraan, rozemarijn, salie
Lichaamsbeweging is altijd verwarmend, maar een teamsport is dan het meest geschikt.
Maar ook dansen, paardrijden of boogschieten is versterkend voor je vuur-element.
Draag rode (roze, of paarse) kleding.
In balans: Vuurmensen zullen in hun 'element' zijn in de zomer.
Een Vuurmensen zijn vaak geboren leiders, inspireren de mensen rond hen, zijn toegewijd en loyaal.
Zijn goed in communicatie en het uiten van gevoelens en emoties, houden van praten.
Zijn uitbundig en vreugdevol. Hebben veel behoefte aan sociale contacten. Zijn vaak opvallend en flamboyant gekleed.
Je kan je warmen aan deze mensen.
Maar alles verandert continue, is in beweging. Te veel vuur kan iemand opbranden. Te weinig vuur krijgt mensen moeilijk in beweging.

Nog vragen? Vraag me gerust.

6 juli 2017

Zomer

De Zomer is begonnen.
De kracht van de zon is op haar hoogtepunt. De warmte is goed voelbaar, en zal de komende maanden nog in warmte toenemen (als land en zeewater meer opgewarmd zijn).
In de natuur zie je de zomer al volop aanwezig. Alles staat volop in bloei en het groen van de jonge bladeren is intens.

De kracht van het 'vuur', de zonne-warmte, staat in deze periode centraal.
In de microkosmos, je lichaam en geest, manifesteert dit vuur-element zich nu ook.
Het vuurelement is verbonden met de 4 meridianen van Hart, Dunne darm, Drievoudige verwarmer en Kringloop-meridiaan. De energie van deze meridianen regelen de bloedsomloop, de vaten, de spijsvertering, je warmtehuishouding en emoties. Maar ook het gebit, de schoudergewrichten en ellebogen.
Je hart is verbonden met emoties: blijdschap, hartstocht en onvoorwaardelijke liefde, harmonie. In de zomer heb je vaak meer behoefte om er op uit te gaan, aan contacten en gezelligheid.
Als dit element uit balans is merk je dit fysiek aan klachten zoals: hartklachten, hartkloppingen, hoge bloeddruk, slapeloosheid, vermoeidheid, benauwdheid, hevig transpireren, het koud hebben, hormonale verstoringen, krampen, spijsverteringsklachten, klachten aan schouder of elleboog.
Als het vuur-element zwak is merk je dit bijvoorbeeld als je niet kan genieten, vreugdeloosheid, onopvallendheid, je terug willen trekken, gebrek aan positiviteit.
Maar je 'vuur' kan ook te sterk zijn, waardoor je je onrustig en nerveus voelt, emotionele onrust, niet gefocust en van 'de hak op de tak' springen. Erg druk, overenthousiast, uitzinnig. Het kan je behoorlijk doen opbranden.
Als deze klachten verergeren bij warmte en/of in de zomer kan dit een teken zijn dat het vuur-element op dit moment uit balans is.

Droogte, op dit moment in de natuur duidelijk zichtbaar, hoort bij de zomer. Het uitdrogende effect van de warmte. Dit kan ook in je lichaam en geest gebeuren (dit uit zich meestal in onrust). Je ziet in de natuur hoe belangrijk regen is, voor je lijf is water drinken dit ook, met name in deze warme tijd.

Het is nu een goede de tijd om ervoor te zorgen dat je vuur-element goed is, wordt en blijft. Een behandeling Acupunctuur of voetreflexologie kan daarbij helpen. Ook de Bach-bloesem therapie kan ondersteunen. En uiteraard kan je via voeding, beweging of juist rust, ook veel doen. Soms een combinatie.

Beautiful in Balance YogaweekendBeautiful in Balance op 16-17-18 juni 2017
Heerlijke yoga. En dat gecombineerd met een ontspannende duo behandeling die bestaat uit een voetreflexmassage en een energetische Japanse gezichtsbehandeling. Op Vlieland!

Drie vrouwen, drie disciplines:
Lies Sterk is een op de mens gerichte ondernemer met passie voor huid en welzijn. Ze is een Stivas gediplomeerd schoonheidsspecialiste, massagetherapeut en al 16 jaar werkzaam als beauty-en wellnesscoach op Vlieland en aangesloten bij de Anbos (algemene Nederlandse branche organisatie schoonheidsverzorging) Ze gelooft in holistisch werken en schoonheid van binnenuit. Haar missie is: zorg, aandacht en resultaat op hoog niveau voor elke behandeling.
Zin aan Zee.

Ankelien Kadijk heeft een praktijk voor voetreflexologie. Ze is reflexzone-therapeut en acupuncturist. Voetreflexologie is een holistische geneeswijze; gaat er vanuit dat lichaam en geest ťťn geheel is. Het uitgangspunt van de reflexologie is dat het hele lichaam weerspiegelt is op o.a. de voeten. Door de reflexpunten, corresponderend met organen, spieren en klieren, te masseren ontstaat er een positieve reactie in het lichaam. Een behandeling voelt heerlijk, is rustgevend en geeft een diepe ontspanning. Het herstelt je balans, lost blokkades op en stimuleert het zelf genezend vermogen van het lichaam. Na een behandeling voel je je energieker en vitaal.
Reflex-praktijk Ankelien Kadijk.

Mariel Slotman geeft sinds een aantal jaren verschillende vormen van Yoga op het mooie Vlieland. Ze verzorgt wekelijks lessen in o.a. Hatha-, Power-, en Flow Yoga en organiseert sinds 2012 yogaweekenden op dit bijzondere eiland. In 2013 is ze begonnen de weekenden uit te breiden door meer te bieden dan alleen yoga. Zo ontstond onder andere dit Beautiful in Balance Yogaweekend. Voor Mariel is yoga een levenswijze. Haar filosofie? Wanneer de hele wereld aan yoga zou doen, zag die er zoveel mooier uit!
Island Yoga Vlieland.


Combineer dankzij de samenwerking van deze 3 eilandse vrouwen de unieke rust van Vlieland en de weldaad van een moment voor jezelf
Het Beautiful in Balance Yogaweekend is een weldadige ervaring van rust, positieve energie en schoonheid op een eiland dat staat voor rust en ruimte.

De Duobehandeling
In de schoonheidssalon van Lies wordt je samen met je medeyogi(ni) warm onthaalt. Je neemt allebei plaats in een comfortabele verwarmde stoel. Terwijl de een een voetreflexmassage ondergaat, geniet de ander van de Japanse energetische gezichtsbehandeling. Na een half uur wisselen Ankelien en Lies van plaats om je nogmaals te verwennen.

Programma:
Vrijdag vertrek uit Harlingen om 14.15. Aankomst op Vlieland om ongeveer 15.45. Aansluitend inchecken in B&B Torenzicht om je lekker te installeren. Je verblijft op een 2 of 3 persoonskamer met nette douche en toilet op de gang. Wanneer je wilt, kun je direct na aankomst al gaan genieten van een duo-behandeling.
Om 19.30 uur de eerste Hatha Yoga sessie van Mariel en kennismaking met de andere yogis op een mooi gelegen binnen locatie onder de vuurtoren. Rond 21.15 uur sluiten we de eerste yogasessie af.
Zaterdag na het ontbijt starten we met een dynamische yogales om 9.30 tot 11.00 uur. Daarna ben je vrij om het eiland te verkennen of iets voor jezelf te doen, en kun je gaan genieten van je behandeling. De zaterdagavond kun je gebruiken om lekker te dineren, een filmpje te pakken of een lange strandwandeling te maken.
Zondagochtend na het ontbijt de laatste Yogasessie die bestaat uit Flow Yoga. Een vloeiende serie die je verwarmt en uitdaagt. We sluiten af met een korte evaluatie. Aanvang 10.00 tot 11.30 uur. De middag kun je wederom naar eigen wens besteden. De veerboot vertrekt om 17.00 uur terug naar Harlingen en legt daar om ongeveer 18.30u aan.

De kosten van het hele arrangement bedragen 213.00 euro p.p.
Aanmelden kan via IslandYoga-Vlieland


21 december 2016
Winter
De winter is begonnen. 21 december vandaag. De donkerste dag.
Vanaf morgen wordt het elke dag weer een beetje lichter.
Maar ook is de koudste tijd van het jaar, meestal pas januari en februari.

De winter is de tijd die verbonden is met het water-element.
Tijd dus ook om ervor te zorgen dat je water-element is balans is, zodat je gezond de winter in gaat.
Het water-element omvat de meridianen van Nier en Blaas (met hoofdletters geschreven, omdat het in de Chinese Geneeswijze meer aangeeft dan alleen deze 2 organen).
Het Water-element is het diepe, verborgen aspect binnenin ieder levend wezen.
Water is samen met het Aarde-element de basis. Water symboliseert leven en dood.
Het Water-element regelt de vochthuishouding, groei en ontwikkeling, zorgt voor het bloed, botten, gebit, merg en hersenen. Bron van alle warmte in je lichaam. Water verwijst ook naar je eigen groeiaspecten, het kennen van je kracht, maar ook angst en schrik als emotie kent.

Volgens de Chinese Geneeskunde is elk element verbonden met een tijd op de dag (2 uur in de 24 uur), maar ook in het seizoen ťn levensfase.
Voor het Water-element is de tijd overdag van 3-5 (Blaas) en van 5-7 uur (Nieren). Het seizoen is winter, levensfase is ouderdom.
Als dit element niet goed in balans is kan je dit ervaren door een dip 's middags (slaperig), houd je meestal niet erg van de winter of kou en worden je klachten, door kou en vocht, vaak verergerd.
De klachten herkenbaar bij het Water-element zijn bijvoorbeeld: rugpijn, blaasklachten/blaasontstekingen, gewrichtsklachten, zwakke botten of tanden, hormonale veranderingen, gevoel een winterslaap te willen houden, je terugtrekken, moeizame ontwikkeling, angstig zijn.
Deze klachten worden dan vaak erger bij kou of in de loop van de winter.
Een acupunctuurbehandeling kan ondersteuning bieden bij het vinden van je balans, ook een moxa-behandeling (onderdeel van de TCM), een voetrefex-behandeling. Een (verwarmende) (rug)massage.
Heel belangrijk is rust houden, maar ook d.m.v. de juiste voeding kan je jezelf ondersteunen (warm en zoutig: venkel, selderie, zeewier, algen, peulvruchten.
Kruiden: kaneel, kruidnagel, steranijs.
Drink warme dranken, kruidenthee zoals: brandnetelthee, koemis-koetjing, heermoes, rozenbottel, venkel, sint Janskruid, pepermunt, rooibos.
Doe Do-In oefeningen waarmee je energie in de meridianen kan stimuleren.
Maar ook zwemmen (alle watersporten) en rustige, versterkende beweging voor knieŽn en rug.


3 november 2016


Last van 'vallende blaadjes' en de donkere dagen?
Nu de wintertijd is ingegaan merk je weer hoe snel het donker wordt: het is herfst.
Donker, regen en het wordt kouder.
De een kruipt lekker bij de kachel en geniet ervan, maar ik hoor ook van veel mensen die zich somber voelen in deze periode. Vermoeid, futloos, zich nergens toe kunnen zetten.
Dat is natuurlijk heel vervelend.


Een Bach-bloesem remedy zou uitkomst kunnen bieden.
Dit zijn tincturen van bloesems en planten die werken op een emotionele gesteldheid.
Het helpt om weer beter in balans te komen.
Bijvoorbeeld: Gentian, als je de moed laat zakken.
Olive: als je je somber en totaal uitgeput voelt.
White Chestnut: als je veel piekert, en daardoor slecht slaapt.
Wild rose: als je je onverschillig voelt, lusteloos en gebrek aan vitaliteit.
Maar kijk gerust de lijst door en kies wat voor jou van toepassing is.
Of vraag om de 'herfst'-remedy en ik maak een samenstelling voor je.
Voel je fit en vitaal (ook in de herfst).


14 oktober 2016
Energiek de herfst door: met handreflexologie.

In de herfstvakantie geef ik een workshop handreflexologie op Vlieland. Je leert op je eigen handen de reflexpunten te vinden die je helpen om een verkoudheid te verlichten, je energie kan geven, je concentratie kan bevorderen, hoofdpijn te verlichten etc. De workshop is op maandag 17 oktober van 15.00 tot 17.00 uur en gaat door bij voldoende aanmelding. Heb je interesse of wil je meer informatie? Bel mij of stuur een bericht naar 06-14353437.


Tevens geef ik 2 workshops voetreflexologie in de herfstvakantie.
D.m.v. het masseren van de voeten heb je invloed op de verbonden organen, spieren en klieren in het hele lichaam. Ook het verhogen van de weerstand kan via de voetreflex-massage, zodat je beter bestand bent tegen de kou, wind en regen in dit seizoen.
Tijdens de workshop leer ik je hoe je de voeten kan masseren en wat je kan doen om jezelf en je gezin fit, vitaal en gezond te houden.
Data: Donderdag 20 oktober van 15.00 tot 17.00 uur.
Vrijdag 21 oktober van 10.30 tot 12.30 uur.
Heb je belangstelling? Bel of bericht mij op 06-14353437.


10 oktober 2016
Herfst
Het is herfst, volgens de Chinese Geneeskunde de periode behorend bij het Metaal-element.
De zon heeft nog voldoende kracht om prachtige warme dagen te hebben in deze periode. Maar de temperaar daalt al. Vooral de vochtigheid is nu al een groot verschil. Met name 's ochtends en 's avonds voel je dit.
De vruchten en bessen zijn rijp om geplukt te worden: cranberries, rozenbottels, appels, duindoornbessen. De oogst van de zomer.

Zo binnen zo buiten: wat er in de natuur gebeurt, gebeurt er ook in ons. We hebben genoeg energie opgedaan aan de warmte van de zomer en ook het 'oogsten' is in die zin als de energie en warmte die je hebt opgedaan, maar ook de nieuwe inspiratie van de zomer(vakantie). We kunnen er dus wel even tegen.
Maar de vochtigheid en kou kan zich in ons lichaam ook voelbaar maken. Dit merken het eerst de mensen met gevoelige gewrichten en/of luchtwegen. Je bent sneller verkouden, benauwd of grieperig en hebt stijve, pijnlijke gewrichten, m.n. bij het opstaan.
Het Metaal-element is verbonden met de meridianen van Longen en Dikke Darm. Fysiek: de longen, slijmvliezen (alle slijmvliezen, dus ook van de gewrichten en darmen).
Emotioneel staat dit element in het teken van verdriet, afscheid, loslaten. Moed, creativiteit, ommekeer en acceptatie.
Ook in de natuur zie je dit terug, het loslaten van de bladeren aan de bomen. Het afscheid van de zomer stemt mensen al vaak verdrietig en weemoedig.
Wat kan je zelf doen om je Metaal-element in balans te houden? Dit is extra belangrijk als je nu klachten hebt, zodat je goed de herfst, maar ook straks goed de winter doorkomt.
Rustige beweging buiten (met name in de bergen en aan zee), zoals wandelen of tuinieren. Ook yoga, Do-In en Tai Chi kan helpen om je soepel en energiek te houden. Ook ademhalingsoefeningen zijn heilzaam.
Voeding voor het Metaal-element is voeding met een scherpe smaak (opent de zintuigen), zoals rettich, rammenas, radijsjes, munt(-thee).
Vermijd zuivel (ook kaas) en pinda's (pindakaas). Dit werkt verslijmend.
Een behandeling acupunctuur kan helpen om je energie in balans te houden en de weerstand te verhogen.
Maar ook een Bach-bloesem remedie werkt ondersteunend (vooral als je je verdrietiger of neerslachtig voelt in deze periode.


16 augustus 2016
Workshop voetreflexologie in de zomervakantie

Leren masseren en leren wat je kan doen voor jezelf en je gezin om iedereen gezond, fit en vitaal te houden?
Ik geef deze maand diverse workshops:
- woensdag 17 augustus van 9.30 tot 11.30 uur
- woensdag 24 augustus van 10.00 tot 12.00 uur
- vrijdag 26 augustus van 10.00 tot 12.00 uur
- woensdag 31 augustus van 10.00 tot 12.00 uur
Belangstelling? Bel of stuur mij een berichtje op 06-14353437.
Volgende week wordt nog een cursus metamorfosemassage gegeven. Deze is alleen geschikt voor therapeuten. Neem gerust contact met mij op.


11 juli 2016

Zomer

De Zomer is begonnen.
De kracht van de zon is op haar hoogtepunt. De warmte is goed voelbaar, en zal de komende maanden nog in warmte toenemen (als land en zeewater meer opgewarmd zijn).
In de natuur zie je de zomer al volop aanwezig. Alles staat volop in bloei en het groen van de jonge bladeren is intens.

De kracht van het 'vuur', de zonne-warmte, staat in deze periode centraal.
In de microkosmos, je lichaam en geest, manifesteert dit vuur-element zich nu ook.
Het vuurelement is verbonden met de 4 meridianen van Hart, Dunne darm, Drievoudige verwarmer en Kringloop-meridiaan. De energie van deze meridianen regelen de bloedsomloop, de vaten, de spijsvertering, je warmtehuishouding en emoties. Maar ook het gebit, de schoudergewrichten en ellebogen.
Je hart is verbonden met emoties: blijdschap, hartstocht en onvoorwaardelijke liefde, harmonie. In de zomer heb je vaak meer behoefte om er op uit te gaan, aan contacten en gezelligheid.
Als dit element uit balans is merk je dit fysiek aan klachten zoals: hartklachten, hartkloppingen, hoge bloeddruk, slapeloosheid, vermoeidheid, benauwdheid, hevig transpireren, het koud hebben, hormonale verstoringen, krampen, spijsverteringsklachten, klachten aan schouder of elleboog.
Als het vuur-element zwak is merk je dit bijvoorbeeld als je niet kan genieten, vreugdeloosheid, onopvallendheid, je terug willen trekken, gebrek aan positiviteit.
Maar je 'vuur' kan ook te sterk zijn, waardoor je je onrustig en nerveus voelt, emotionele onrust, niet gefocust en van 'de hak op de tak' springen. Erg druk, overenthousiast, uitzinnig. Het kan je behoorlijk doen opbranden.
Als deze klachten verergeren bij warmte en/of in de zomer kan dit een teken zijn dat het vuur-element op dit moment uit balans is.

Het is nu een goede de tijd om ervoor te zorgen dat je vuur-element goed is, wordt en blijft. Een behandeling Acupunctuur of voetreflexologie kan daarbij helpen. Ook de Bach-bloesem therapie kan ondersteunen. En uiteraard kan je via voeding, beweging of juist rust, ook veel doen. Soms een combinatie.27 juni 2016

Bachbloesem remedy bij overspannenheid
Overspannen, overwerkt, overprikkeld: soms is in het drukke bestaan van werk, gezin en stressvolle gebeurtenissen alles teveel geworden.
Een Bachbloesem remedy kan helpen of ondersteunen om je balans weer te vinden, om te ontspannen.
De meest gebruikte remedies voor deze situatie benoem ik hierna.
Bij: 'positief' staat de uitwerking van de bloesemremedy vermeld.

Kerspruim/Cherry Plum bij angst voor controleverlies.
Controle houden legt de lat sowieso al hoog. Maar als je daarbij ook nog driftbuien krijgt, of bang bent om iets of iemand wat aan te kunnen/willen doen, dan is Cherry Plum een ondersteunende remedy.
Positieve kant: openheid en innerlijke rust

Veldiep/Elm als je de verantwoordelijkheden niet meer aan kan.
Meestal voor mensen in leidinggevende posities (leraar, bedrijfsleider, ouder) die opeens het gevoel kunnen hebben dat alles boven het hoofd is gegroeid en teveel is.
Positieve kant: met vertrouwen kunnen loslaten, vertrouwen in eigen draagkracht.

Haagbeuk/Hornbeam bij het 'maandagochtend-gevoel'. Het gevoel dat je de dagelijkse taken niet aankan, met tegenzin de dag te beginnen.
Meestal na een lange tijd van studeren, werken.
Postief: weer op gang komen, er weer zin in krijgen, pit.

Reuzenbalsemien/Impatiens bij ongeduld en haast.
Voor mensen die snel denken en handelen, hoog werktempo. Maar legt dit ook aan de omgeving op (collega's, kinderen).
Dit geeft een overspannen gevoel, zenuwachtigheid en onrust.
Postieve kant: ontspannen, zachtmoedig, geduldig.

Eik/Oak voor mensen die maar eindeloos doorgaan. Altijd aan het werk, of druk in het gezin. Ze lijken onuitputtelijk met een enorm uithoudingsvermogen.
Maar uiteindelijk kunnen ook deze mensen overspannen raken.
Eik helpt dan om de noodzakelijke rust te nemen.
Leun maar eens tegen een Eik en je voelt deze kracht.
Positieve kant: jezelf rust gunnen.8 juni 2016
Vorige week heb ik weer een update van de De Dorn methode gevolgd.
De Dorn methode is een zachte wervel en gewrichtsbehandeling.
Ze kan gebruikt worden bij ziektes, die direct of indirect samenhangen met de wervelkolom.
Dorn therapie is een zachte effectieve behandeling. Het is een samenwerking tussen behandelaar en cliŽnt van druk uitoefenen en beweging: een actieve behandeling.
Dorn is eenvoudige effectief in het opheffen van gewrichtsblokkades, scheve wervels en wervelkolom, bekkenscheefstand en beenlengte verschil, waardoor het klachten van rug, nek, hoofd en schouders kan verhelpen.10 mei 2016
'Vlieland, in je element'

- de nieuwe slogan voor je vakantie op Vlieland.

In je element - je voelt gelijk wat er wordt bedoeld. Je voelt je goed en helemaal op je plek.
Maar waarom is dat dan zo sterk verbonden met ons mooie eiland? Waarom vinden zoveel mensen dit gevoel op Vlieland? Zoveel verschillende mensen, met verschillende wensen en ideeŽn voor een vakantie.
Even inzoomen dan, op de elementen.
Volgens de ayurveda, de indische geneeskunst, letterlijk vertaald met 'kunst van het leven' hanteert de 4 elementen: aarde, water, vuur en lucht.
De Chinese Geneeskunde hanteert de 5 elementen: aarde, metaal, water, hout en vuur. Ook elementen, toch een andere benadering.
Hier kom ik op een later moment op terug, maar eerst de 4 elementen.

Alle elementen zijn in alles, ook in iedereen aanwezig.
In de natuur zie je de elementen goed terugkomen.
De aarde in de vorm van grond, aarde, strand, stenen, schelpen.
Water in Noordzee en Waddenzee, als dauw, mist, regen.
Vuur als zon, warmte en licht, (kamp)vuur, brand.
Lucht als wolken, wind en storm.

Iedereeen heeft alle elementen in zich. Maar ťťn element kan wat sterker vertegenwoordigd zijn dan een ander element.
Soms kan ťťn element (bijna) ontbreken.
Dit hoeft geen probleem te zijn. Dit ontbrekende element wordt soms door een partner aangevuld, maar kan je ook via de natuur aanvullen.

Aarde
Het aarde element is verbonden met de grond onder onze voeten, de aarde. De aarde voedt ons, is onze basis, geeft rust en vertrouwen, gaat over ons huis en financiŽn, 1e chakra
Mensen met voldoende aarde in hun element staan stevig in het leven, zijn praktisch, realistisch en stabiel.
Teveel aarde: zwaarmoedigheid, depressief, angstig, onbeweeglijkheid.
Te weinig aarde: instabiliteit, onzekerheid, angst, rusteloosheid.
De sterrebeelden behorend bij het aarde-element zijn: stier, maagd en steenbok.

Water
Water staat voor beweging, stroming met een zacht, maar sterk karakter.
Mensen met een goede balans in het waterelement gaan soepel door het leven, zijn meelevend, invoelend, zorgzaam, intuÔtief.
Teveel water: overspoeld door emoties, overgevoelig, kwetsbaar, beinvloedbaar.
Te weinig water: ontoegankelijk, star, 'bevroren', oppervlakkig en geremd.
De sterrebeelden van het waterelement zijn vissen, kreeft en schorpioen.

Vuur
Het vuurelement is zichtbaar in warmte, zon en vuur.
In emoties als hartstocht, verliefdheid, enthousiasme, vrolijkheid, horen hier bij, maar al te heftige emoties, teveel vuur, kunnen je doen opbranden.
In balans: enthousiast, levenslustig, positief, alert, hartelijk en vitaal.
Te veel vuur: doelgerichtheid, scherp, ongeduldig, fel, dominant.
Te weinig vuur: futloos, sloom, ongeconcentreerd en besluiteloos.
De sterrebeelden van het vuurelement zijn: ram, leeuw en boogschutter.

Lucht
Het luchtelement is al wat lastiger. Het is minder tastbaar, maar wind en storm, horen hier bij.
Het luchtelement uit zich in vooral denken, praten, waarnemen, nieuwsgierig. Leven met een open hart, geven en ontvangen is in balans.
Te veel lucht: zweverig, gehaast, rusteloos.
Te weinig lucht: piekeren, zwaar op de hand, depressief. Letterlijk geen ademruimte hebben.
De sterrebeelden van het luchtelement zijn: waterman, tweeling en weegschaal.

...en dan, op het eiland. Elk element heeft iets of iemand nodig om in balans te blijven.

 • heb je teveel aarde in je element, dan geeft water, zee en lucht tegenwicht. Maar ook fietsen in de wind is goed.
 • heb je te weinig aarde, dan geeft een wandeling door het bos je een goed gevoel, of ga languit in de duinen liggen (handen plat op de grond).
 • heb je teveel water in je element, dan geven de bossen je rust
 • heb je te weinig water in je element, een strandwandeling is heel geschikt, maar zorg wel dat je de warmte van de zon of je dikke jas voelt
 • heb je teveel vuur in je element, dan kan het water van de zee je vuur 'blussen'
 • heb je te weinig vuur, de zon schijnt gemiddeld meer dan waar ook in nederland, en anders een kampvuur op het strand, maar ook paardrijden of boogschieten versterkt het vuurelement.
 • heb je teveel lucht in je element, dan geven de bossen je weer rust.
 • heb je te weinig lucht, zoek dan de wijdsheid van de duinen op, de wind op het strand, het geeft je ademruimte.

 • In je element, ieder op zijn eigen manier, kan dit vinden op Vlieland.


  18 april 2016
  Voorjaar

  Het is voorjaar. Een nieuw begin.
  Groei, verandering, plannen en ideeŽn: de krachtige energie van het voorjaar, de warmte van de zon, levendigheid, groeikracht en vitaliteit in de natuur is voelbaar in alles.

  In je lichaam manifesteert dit zich in het element Hout: in Lever- en Galblaasenergie, in spieren, pezen en ogen.
  Qua gevoel uit zich dit in creativiteit, daadkracht en idealisme.
  Is dit uit balans, dan uit zich dit in boosheid, humeurig zijn, vermoeidheid, gebrekkige stress-intolerantie en besluiteloosheid.
  Fysieke klachten als stijve en vermoeide spieren, tranende ogen, rugpijn, migraine, menstruatieklachten, spijsverteringsklachten, slapeloosheid, stijve nek. Klachten die in het voorjaar erger worden (zoals bijv. hooikoorts) zijn ook een teken dat het Hout-element niet in balans is.

  Het is nu de beste tijd om je Hout-element in balans te brengen, zodat ook jij van het voorjaar kan genieten.
  Wat kan je zelf doen?
  Voeding ter versterking: groene groenten, vette vis, wortelgewassen, olijfolie.
  Voeding om te vermijden: koffie, alcohol, gekruid en vet voedsel, augurken (en azijn).
  Kruidenthee: brandnetel, lindebloesem, Sint Janskruid, citroenmelisse, rozebottel.
  Ontspannende activiteiten zoals mediteren, tuinieren, schilderen, Tai Qi of yoga.


  Zin in het voorjaar? Voel je fit en vitaal.
  Acupunctuur of voetreflexologie kan ook wat ondersteuning bieden om je in balans te brengen.  2 april 2016
  Beautiful in Balance yoga-weekend op Vlieland van Islandyoga-Vlieland (MariŽl Slotman)
  met duo-behandelingen van Zin-aan-Zee (Lies Sterk) en Praktijk (Ankelien Kadijk).

  Bereikbaarheid (tijdelijke overlast)
  De praktijk is momenteel slecht bereikbaar vanwege een nieuw aan te leggen riolering i.v.m. de nieuwe school.
  Omfietsen via Dennelaan, schelpenpad naar De Drift, Gangboord, Midscheeps naar de Lutinelaan.
  Voor de mensen die slecht ter been zijn (auto of scootmobiel):
  via het zwembad en het tijdelijk opengesteld fietspad de Lutinelaan oprijden.


  30 december 2015
  Vergoeding door zorgverzekeraars


  Het overzicht van de zorgverzekeraars die behandelingen voetreflexzone-therapie en acupunctuur vergoeden is door mijn beroepsvereniging bekend gemaakt.

  Het pdf bestand kunt u hier downloaden:
  overzicht vergoeding zorgverzekeraars 2016.pfd


  27 december 2015
  Winter relax-arrangement van de VVV Vlieland

  Ervaar winters Vlieland: puur en ruig.

  Bent u toe aan een paar dagen helemaal niets? Boek ons voordelige winterhotelarrangement en kom helemaal tot rust! Geniet van de winterse stilte op het eiland, waai lekker uit op het strand en ontdek hoe mooi het eiland is in dit seizoen. Om u te helpen totaal te ontspannen, krijgt u bij dit hotelarrangement kortingsbonnen voor diverse behandelingen. Verwen uzelf met een bezoek aan het Wellness Center of laat u lekker masseren. Of wat dacht u van een schoonheidsbehandeling? En daarna gezellig uit eten bij een van vele restaurantjes in het dorp!

  Meer info bij de VVV: winter relax-arrangement


  Het arrangement bestaat uit:
  • twee hotelovernachtingen
  • dagelijks gebruik ontbijt(buffet)
  • beker warme chocolademelk met slagroom bij de Brassery, het Badhuys of het Praethuys.
  • toeristisch informatiepakket
  • 10% korting op fietshuur (bij fietsverhuur Frisia, Jan van Vlieland of Zeelen)
  • 20% korting op de boottickets (alleen bij een online boeking)
  • 50% korting op dagentree bij Wellcome Wellness, 15% korting op een voetreflexbehandeling bij praktijk Ankelien Kadijk , 10% korting op een relax-(duo)-gezichtsbehandeling bij Zin aan Zee (Hotel Zeezicht), 10% korting op lichaamsbehandeling (massage en pakkingen) bij Wellcome Wellness (Hotel Seeduyn), €2,- korting op een yogales bij IslandYoga .
  • 20% korting op entree bij De Noordwester


  Oudere teksten uit dit blog zijn verwijderd, omdat ze ongeschikt zijn voor mijn vernieuwde, voor mobiel geschikte, website.